Pócza Zoltán újra elnök!

Gratulálunk!

Tisztújító közgyűlését tartotta a Szabadtéri Színházak Szövetsége. Pócza Zoltánt – a Kőszegi Várszínház igazgatóját – egyhangú szavazással újabb három évre választotta elnökévé a szakmai társaság. 2017 óta tölti be ezt a posztot. Alelnök maradt Horányi László, az Esztergomi Várszínház direktora. Másik alelnöknek Nagy Viktort, a Kultkikötő igazgatóját szavazták meg. A közgyűlésen áttekintették a Szabadtéri Színházak Találkozójának idei, Balaton-parti programsorozatát, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő hangulatos fesztiválhelyszínein. Arról is beszéltek a szakmai egyeztetésen, hogy mi lesz a szabadtéri színházak 2023-as pályázati támogatásával.

Miután a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagszervezetei elfogadták Pócza Zoltán elnök beszámolóját a múlt évi jubileumi programjaikról, eredményeikről – akkor volt ugyanis 25 éves a Szövetség –, a tisztújítás is gyorsan zajlott. Ezt követően rátértek a színházigazgatók a Szabadtéri Színházak Találkozójára, amelyet ebben az évben második alkalommal rendeznek meg. Tavaly a Városmajori Szabadtéri Színpadon zajlott az eseménysorozat.

2023-ban a Kultkikötő a Szabadtéri Színházak Találkozójának házigazdája: az alsóörsi és a balatonboglári helyszíneiken 13 produkció, köztük felnőtt- és gyerekelőadások mutatkoznak be június 17. és 25. között. A Szabadtéri Színházak Találkozója idén kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz, amelynek keretében szakmai konferenciát is tartanak.

A Szabadtéri Színházak Találkozója lehetőséget ad a szakmai szövetséghez tartozó színházak különféle nyári produkcióinak tovább élésére és bemutatására. „Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket”, jegyezte meg Pócza Zoltán a közgyűlést követően. Arról is beszélt: „Rendkívül nehéz helyzetben van a kulturális szféra. Az előadó-művészeti szervezetek számára kiírt egyedi pályázatok között idén nincs külön támogatási kerete a szabadtéri színházaknak. Programokra ugyan pályázhatunk és pályázunk is mindannyian, de nem tudjuk időben meghirdetni a nyári rendezvényeinket, ha a szabadtéri színházak által beadott pályázatokat csak késve bírálják el. Legkésőbb április végén már tisztában kellene lennünk azzal, mire számíthatunk, vagy mire nem. Bízom benne, hogy a pályázat kiírói gondoltak arra is: a szabadtéri színházak májusban nyitnak. A mai szakmai megbeszélésünkön erről is szó esett.”