TITKOS IRODALMI MULATSÁG

Jön Nyáry Krisztián darabja – szerzőtárs: Horváth János Antal rendező – a Balatonboglári Kultkikötőbe. Az eszméimet nem cserélem című előadás titkos irodalmi mulatság, zenés revü, képes irodalomkönyv, amelyet – a Városmajori Szabadtéri Színpad vendégprodukciójaként – június 24-én mutatnak be a Balatonboglári Kultkikötőben.

Nyáry Krisztián könyve, az Így szerettek ők első kötete tizenegy éve jelent meg. Egy évtized alatt tizenhárom kötetbe rendezte írásait. Több százezer példányban fogytak ezek. Nyáry Krisztiánról mondták már, hogy a régi magyar irodalom és kultúrtörténet legkreatívabb mai menedzsere. Írónak is nevezik, ezt elfogadja, mégiscsak megjelentek könyvei. Színdarabot is ír. Mutatták már be irodalomtörténészként is, s tény, valamikor tudományosnak indult a pályája a pécsi egyetem tanársegédjeként. Onnan váltott kommunikációs irányba. Saját magát így aposztrofálja: „Irodalmár, könyvkiadó, kommunikációs szakember vagyok. Egyszer valaki azt mondta rám: literary gentleman. Ez tetszett és megtisztelő. De amúgy főállású olvasónak tartom magam, hiszen az, hogy írok, annak is köszönhető, hogy sokat olvasok.”

Az eszméimet nem cserélem története röviden:

A virágárus Majoros néni, a Városmajor parkjának állandó tartozéka igen jól ismeri a kortárs költőket, írókat. Neki mondják el ugyanis titkaikat Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső. Majoros néni kíváncsian hallgatja őket, olykor beleolvas a parkban felejtett kéziratokba. Horváth János Antal rendező és Nyáry Krisztián közösen írták meg a darabot a Városmajor 100 éves története kapcsán.

Szereplők: Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz an., Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid, Dékány Barna, Benkő Nóra, Tóth Sándor és a Pesti Magyar Akadémia volt és jelenlegi tanítványai (Cserdi Zsolt, Varga Orsolya, Farkas Eunika, Fürnstall Fanni, Pogány Tamás, Rácz-Enzsöl Benedek, Borköles Bence, Szigyarto Johanna)

Az eszméimet nem cserélem tehát június 24-én (20.30) látható Balatonbogláron, a Kultkikötőben. Itt is válthatók rá jegyek:

A Szabadtéri Színházak Találkozója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.