Sikerrel zajlott a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton partján

A Szabadtéri Színházak Találkozóját idén második alkalommal rendezték meg június 17. és 25. között. A Kultkikötő balatoni helyszínein Balatonbogláron és Alsóörsön 13 emblematikus produkciót láthatott a közönség a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó színházak kínálatából. Nagyszínpadi és kamaraprodukciók érkeztek a Balaton partjára Szentendréről, Szegedről, Zalaegerszegről, Kőszegről, Gyuláról, Egerből, Szarvasról, a budapesti Városmajorból. Sikerrel zajlott a programsorozat. Pócza Zoltán, a szakmai szervezet elnöke hangsúlyozta: „Ez az egyhetes rendezvény felvezette a szabadtéri színházak nyári szezonját.”

Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója elmondta: „Mint házigazdák örömmel szerveztük a Szabadtéri Színházak Találkozóját és adtunk teret a rendezvénynek a Kultkikötő balatoni helyszínein, a déli és az északi parton is. Ez az időszak előszezon a Balatonon. Ennek ellenére keresik a nyaralók a kulturális rendezvényeket, a helyiek pedig várják az újdonságokat. A Találkozó ugyan véget ért, de mindegyik szabadtéri színház – így a Kultkikötő is – beleveti magát a saját nyári rendezvényei megvalósításába.”

Az idei Szabadtéri Színházak Találkozója – a Szabadtéri Színházak Szövetségének kiemelt nyári eseménye – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatalának államtitkára nyitotta meg egy hete a Találkozót, s beszédében kiemelte: „Megérkezett a színházi évad 2023 nyarán a Balaton partjára. És úgy érkezett meg, hogy részévé vált a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023-as ünnepségeknek. Akkor, amikor megpályázta Veszprém az EKF címet, az volt a kiindulási alap, hogy ne csupán egy város legyen a kultúra fővárosa, hanem egy egész régió osztozzon ebben a lehetőségben, és így csatlakozott az egész Bakony-Balaton régió, 117 önkormányzat, 117 település. Ezt ünnepeljük itt is. Nagyon fontos, hogy legyünk elkötelezettek a kultúra mellett, mert a kultúra az, amely megerősít bennünket a nehézségekben is.”

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – így fogalmaz: „Szenvedélyes színházcsinálók szakmai szervezete a miénk 14 tagintézménnyel az ország különféle részeiből. Azzal a céllal hoztuk létre a Szabadtéri Színházak Találkozóját, hogy a saját nyári előadásaink eljussanak máshova is, közös rendezvényen kerüljenek fókuszba, így e produkciók hosszabb ideig fennmaradhatnak. Tavaly a Városmajor adott helyszínt a Találkozóhoz, idén a Kultkikötő: Balatonbogláron és a természetbe ékelt Alsóörsi Amfiteátrumban összesen 13 előadást mutattunk be, gyerekeknek és felnőtteknek szólókat egyaránt. Emellett Színház a tölgyek alatt címmel szabadtéri kiállítás nyílt az idén 85 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad indulásáról Balatonbogláron. Köszönjük, hogy befogadott minket ez a kulturális értékekben gazdag térség, s bízunk benne, hogy igényes színházi tartalommal és innovatív szemlélettel mi is hozzájárultunk a kreatív régió sikeréhez.”

A szakmai szervezet elnöke hozzátette: „Magyarországon évről évre egyre többen választanak nyári úticélt annak alapján, hogy megnézik, van-e a közelben szabadtéri színház, esetleg valamilyen fesztivál, ahova családdal együtt is mehetnek, akár több generáció közösen. A szabadtéri színházak nyári kínálatához a legtöbb esetben már egy-egy saját fesztivál is hozzátartozik.”

Arról, hogy jövőre hol rendezik meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját, melyik tagintézmény helyszínein, a Szabadtéri Színházak Szövetségének őszi közgyűlésén döntenek.

 A Találkozót Bogláron a Városmajori Szabadtéri Színpad Az eszméimet nem cserélem című produkciója zárta