Isten komédiása

Ferenc pápa mondta: „Néhányan tudni szeretnék, miért választottam a Ferenc nevet. Számomra Assisi Szent Ferenc a szegénység és a béke embere, aki szereti és védelmezi a teremtett világot.” A tíz évvel ezelőtt pápává választott Bergoglio bíboros Assisi Szent Ferenc tiszteletére vette fel a Ferenc nevet.

Assisi Szent Ferenc az állatok és a természet védőszentje; II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé is nyilvánította.

Ferenc pápa beszélt arról is: „Szent Ferenc misztikus volt, zarándok, aki egyszerűen és csodálatos összhangban élt Istennel, másokkal, a természettel és önmagával. […] Ferenc valahányszor nézte a napot, a holdat vagy akár a legkisebb állatokat, mindig énekelni kezdett, és dicsérő énekébe az összes teremtményt bevonta. […] számára valamennyi teremtmény fivér és nővér volt, aki szeretetkapcsolatban állt vele. Ezért feladatának érezte, hogy mindennek gondját viselje, ami csak létezik. […]”

Róla szól, Assisi Szent Ferencről az Isten komédiása című rendkívül szép előadás, amelyben Szent Ferencet Papp Attila, apját, illetve III. Ince pápát (kettős szerepben) Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész alakítja.

Az Isten komédiását – az Esztergomi Várszínház vendégjátékaként – június 23-án (20.30) láthatják az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban a Szabadtéri Színházak Találkozójának keretében.

Itt is válthatók rá jegyek:

A Szabadtéri Színházak Találkozója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Mindenkit várunk szeretettel, legyen egy jó, közösen kulturális nyarunk!

Fotó: Puskel Zsolt