Rendkívül sikeres kezdés

ELINDULT A SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK TALÁLKOZÓJA

Berobbant a nyár. És berobbant a nyárba a Szabadtéri Színházak Találkozója. Szombat este két helyszínen is „nagy nyitás” zajlott: a Balatonboglári Kultkikötőben és az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban. Nagyon jó este volt! Köszönjük! És egész héten folytatódik a Találkozó – egészen június 25-ig: a szabadtéri teátrumok mutatják be kultelőadásaikat a Balaton két partján.

Balatonbogláron szombat este Farkas Izsák hegedűművész elektroakusztikus performance nyitánya vezette fel a Színház a tölgyek alatt című szabadtéri kiállítás megnyitóját: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 85 évvel ezelőtt nyílt meg, az első éveiről szól a tárlat. Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – köszöntötte a közönséget, a vendégeket, köztük Latorcai Csabát, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatalának (TFM) államtitkárát. Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad igazgatója elmondta: most „összeér a Balaton és a Duna, hiszen a Duna parti szabadtéri színház történeti tárlatát hoztuk el a Balaton partjára.”. A kiállítást Gajdó Tamás színháztörténész, a tárlat kurátora nyitotta meg. Egyebek mellett ezt mondta: „Abban a reményben állítottuk össze ennek a szabadtéri kamaratárlatnak

az anyagát, hogy a nyolc évtizeddel korábban készült dokumentumok segítségével ma is átérezhetjük a margitszigeti előadások különleges hangulatát. Nem csak a nézők élvezték a szokatlan színházat, a művészek is örömmel vettek részt a különleges előadásokban…”

Balatonbogláron az esti nyitóelőadás – Furcsa pár női változat (Szarvasi Vízi Színház) – előtt Latorcai Csaba államtitkár úr mondott köszöntő beszédet, amelyet így kezdett: „Megérkezett a színházi évad 2023 nyarára a Balaton partjára. És úgy érkezett meg, hogy részévé vált a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023-as ünnepségeknek. Akkor, amikor megpályázta Veszprém az EKF címet, az volt a kiindulási alap, hogy ne csupán egy város legyen a kultúra fővárosa, hanem egy egész régió osztozzon ebben a lehetőségben, és így csatlakozott az egész Bakony-Balaton régió, 117 önkormányzat, 117 település. Ezt ünnepeljük ma este itt is. Nagyon fontos, hogy legyünk elkötelezettek a kultúra mellett, mert a kultúra az, ami megerősít bennünket a nehézségekben is.”

Ezt követően Balatonboglár polgármestere egész nyárra meghívta a közönséget – más kulturális programokra is.

Alsóörsön a nyitóelőadás a Macskadémon volt, a Szentendrei Teátrum produkciója. Előtte a színház igazgatója, Lőrinczy György köszöntötte a nézőket, majd Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt mondott beszédet.

Mindkét helyszínen kiemelték: a Szabadtéri Színházak Találkozója a Szabadtéri Színházak Szövetségének rendezvénye, ez a második alkalom, és az idei Találkozó házigazdája a Kultkikötő.

Köszönet a szervezésért, a lebonyolításért Nagy Viktornak, a Kultkikötő igazgatójának és a csapatának. Lenyűgöző társaság!

Fotók a nyitónapról: Böröczky Bulcsú, Boglármédia (Balatonboglár ), Zórád Ferenc (Alsóörs).

Mindkét helyszínen kiemelték: a Szabadtéri Színházak Találkozója a Szabadtéri Színházak Szövetségének rendezvénye, ez a második alkalom, és az idei Találkozó házigazdája a Kultkikötő.

„A rendezvény támogatta a Miniszterelnökség, Nemzeti Együttműködési Alap.”