MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT…

A Kőszegi Várszínház idei saját nagyszínpadi bemutatója (július 11. ) a Hyppolit, a lakáj lesz Kálid Artúr címszereplésével és együttműködésben a dunaújvárosi Bartók Színházzal. Molnár Piroska is játszik az előadásban. Így hosszú kihagyás után visszatér Kőszegre, kedvenc városába. Május 7-én tartották az olvasópróbát. A Kőszegi Várszínház aznapi FB-bejegyzését osztjuk meg itt.

Végignevettük a Hyppolit, a lakáj – a Kőszegi Várszínház és a dunaújvárosi Bartók Színház közös produkciója – olvasópróbáját. Majdnem végig. Bizonyos pontokon elcsendesültünk. Megemlékeztünk a Csortos Gyula utáni következő legendás Hyppolitról, Benedek Miklósról. Velünk volt Vajda Katalin is – testvérével, Anikóval írták a Játékszínbeli kultelőadás szövegkönyvét -, s Kati elmondta: pontosan 40 éve volt Verebes István rendezésében az a bizonyos Játékszín-premier, amelyben Molnár Piroska játszotta Schneidernét, Szacsvay László Schneidert, Hyppolitot pedig Benedek Miklós, akiről a napokban jelent meg Vajda Kati könyve. (Kőszegen is lesz majd könyvbemutató.) Őze Áron, a mostani előadás rendezője – a Bartók Színház igazgatója – az olvasópróba elején szólt arról is: Benedek Miklóst maga az előadás is megidézi majd… Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház direktora említette azt is: Molnár Piroskát nagyon várja Kőszeg, hiszen hosszú éveken át játszott a kőszegi nyári produkciókban, és hosszú kihagyás után tér vissza.

ÉRDEKES INFORMÁCIÓK

▶️A Kőszegi Várszínház és a Bartók Színház évek óta együttműködnek egymással.

▶️ Őze Áronnak Kőszegen ez a harmadik rendezése: Vízkereszti Gritti, Miért pont kivi? (Rózsavölgyi Szalonnal közös), Hyppolit, a lakáj.

▶️ Hyppolit – Kálid Artúr lesz, Schneider Mátyás – Göttinger Pál. Mindketten korábban is rendszeresen szerepeltek a Kőszegi Várszínház előadásaiban, Göttinger Pál rendezett is itt.

▶️ Molnár Piroska Makáts Aladárné főtanácsosasszony lesz. Ilyen szerep nincs az eredeti műben, Makáts Aladár főtanácsos van. Az „új szerep” miatt a szövegen bizonyos változtatásokat végzett Karácsony Ágnes – Vajda Katalin jóváhagyásával.

▶️ Makáts Csabát – Makáts Aladárné fiát – Schneider Zoltán alakítja, aki tavaly a Kőszegi Várszínházban elnyerte a Hollósi Frigyes-díjat a közönség szavazatai alapján (Miért pont kivi?).

▶️ Schneider Mátyásnét, Arankát – Balázs Andrea játssza. Először lép fel a Kőszegi Várszínházban. Csakúgy, mint Auksz Éva – aki Mimi lokáltáncosnő lesz.

▶️ A szerelmeseket – Nagy Andrást és Terkát – Jerger Balázs és Holecskó Orsolya formálják meg.

▶️ Van még egy szenzációs páros a darabban: Julcsa és Tóbiás. A szolgálók. Kecskés Karina és Ágoston Péter játsszák őket.

▶️ A látványt Kovács Yvette Alida tervezte.

▶️ A teniszütőket köszönjük az Írottkő Szabadidős Sportegyesületnek.

▶️ Ugye minden körülmények között jönnek az előadásra?

▶️ A Hyppolit, a lakáj kőszegi bemutatója: 2024. július 11.

👉 A jegyek miatt már hívhatják színházunkat: +36 94/360-113. Írhatnak is: info@koszegivarszinhaz.hu