Foglaljon helyet a Városmajorban – ezt nézheti idén nyáron!

Teljes az évad, elindult a nyári jegyértékesítés a Városmajori Szabadtéri Színpadon. 2024-ben minden eddiginél több és változatosabb programmal, az Örkény István Színházzal készülő új bemutatóval, a Szemle Plusz versenyprogramon elképesztő erős mezőnnyel és újdonságként színészképző iskolák vizsgaelőadásaival várjuk nézőinket.

Nyári évadunkat a Magyarázat mindenre című, számos nemzetközi elismerést begyűjtött magyar filmmel indítjuk június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Reisz Gábor filmje arról beszél, hogy egy két pólusú országban kötelességünk az azonosságainkra koncentrálva elkezdeni végre beszélgetni. Ugyanúgy határon innen, mint túl.

A folytatásban, gondolva sokféle ízléssel bíró közönségünkre, a programok válogatásában a változatosság ugyanúgy hajtott minket, mint a minőség és az új keresése. Budapest egyetlen nyári prózai színházat játszó helyszíneként kiváló színházi- és gyerekelőadásokkal készültünk, de koncerteket, táncelőadásokat, helytörténeti sétákat és filmvetítéseket is szerveztünk nyárra, illetve új műfajt is behoztunk idei programunkba: önálló esteket rendezünk elismert gondolkodókkal, művészekkel. Dr. Csernus Imre és Vámos Miklós mellett Steigervald Krisztián generációkutató vagy Bősze Ádám zenetörténész is látható lesz ebben a sorozatunkban. Egyszemélyes előadással lép fel idén nálunk Mucsi Zoltán is, az Egy életem című életrajzi stand up estjével, melyben életének meghatározó pillanatairól és történeteiről mesél.

Minőségi szórakoztatás – fülledt nyári estékre

Azoknak a nézőknek, akik önfeledt kikapcsolódásra vágynak, a legnagyobb nevettetőket hoztuk el a Városmajorba: Hernádi Judit és Kern András kettőse az Orlai Produkciós Iroda Kalamazoo című előadásában bebizonyítja, hogy az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy fiatal legyen, és persze szerelmes. A 6Szín-től érkezik hozzánk a Garzonpánik Pálos Hanna és Klem Viktor főszereplésével, melyben egy olyan szerelmespár történetét láthatjuk, akik összeköltöznek egy garzonba, és még aznap éjjel szakítanak. A gondok akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy eltűnt az ajtó, amin keresztül el lehetne hagyni a lakást. A klasszikus angol vígjátékhagyományt képviseli a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház bohózata, a Ne most, drágám! A színpadon Járai Máté és Nagy Sándor sziporkázik. Egy musicalvígjáték is helyet kap a Városmajorban, a Vidám Színpad magyar slágereket felidéző Ments meg, szerelem! című előadása nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben a pandémia idején. Stahl Judit lányával, Stahl-Bohus Hannával a 6Szín színeiben a rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét gyúrta egy ötletbe: a Flódni című estén az általuk feldobott szituációkra improvizálnak a színészek, Novák Péter műsorvezető koordinálásával. Nincs nyár a L’art por l’art nélkül, a Légitársaság című előadásukban a jól bevált személyzet: Dolák-Saly Róbert, Pethő Zsolt, Szászi Móni valamint Stefanovics Angéla kalauzolják a nézőket a felhőkön át.

Klasszikusok és új felfedezések

Léteznek olyan alapművek, amelyeket érdemes mindig újranézni, mert mindig tudnak újat mondani. A következő színházak adaptációi kétségkívül ebbe a kategóriába tartoznak: Ibsen Babaházában (Nóra) Görög László és felesége Czakó Julianna Helmerként és Nóraként elképesztő párost nyújt a Miskolci Nemzeti Színház rendhagyó előadásában, A fösvény pedig Mucsi Zoltán címszereplésével és kiváló alakításával látható a Szolnoki Szigligeti Színháztól.

A felfedezésre és beleszeretésre érdemes előadások között említhetjük a Loupe Társulat Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá című alkotását, melyben Sodró Eliza és Rusznák András szívfacsaró játékában azt nézhetjük végig, hogyan birkózik meg egy házaspár egy újszülött gyermek elvesztésével. Az Orlai Produkciós Iroda Máté Gábor rendezésében mutatta be a Skorpió című tragikomédiát, mely egy látlelet jelenünkről és múltunkról: a 2000 és 2025 között játszódó családtörténetben egy nagyvállalkozó és fiai sorsának prizmáján át érthetjük meg a rendszerváltás máig ható ellentmondásosságát. Az alkoholhoz fűződő viszonyunkkal nézhettünk szembe tavalyi bemutatónkban, a Még egy kört mindenkinek című előadásban, melyet újra műsorra tűzünk. Az Epres Attila, Király Attila, Debreczeni Csaba és Schruff Milán által megformált szereplők azt a tudományos kérdést járják körbe, hogy igaz-e, hogy mindannyian fél ezreléknyi véralkoholhiánnyal születünk? A négy jó barát elveszett ifjúi lelkesedését és lendületét keresi, amikor megpróbál úgy élni, dolgozni és szórakozni, hogy ez a bizonyos fél ezrelék soha ne hiányozzon. Három csodálatos színésznő, három erős karakterű szerepben látható a Három magas nő című drámában, melyet az Art-Színtér produkciójaként láthatunk a Városmajorban. Hegyi Barbara, Marjai Virág és Nagy Enikő ifjúságról, szerelemről, házasságról vall Edward Albee Pulitzer-díjas művében.

A Szemle Plusz programja

Új kísérlet, hogy Szemle Plusz programunk keretében, melyben hagyományosan 6 vidéki és határon túli nagyszínpadi előadás, illetve 6 kamaradarab versenyez egymással, idén ráadásként 6 színiiskola is bemutatkozik egy-egy vizsgaelőadással, hogy a budapesti közönség megismerkedhessen a következő színészgeneráció tagjaival. Így nyár végi seregszemlénken vendégünk lesz a Színház – és Filmművészeti Egyetem, a kaposvári MATE Rippl -Rónai Művészeti Intézet, a Pesti Magyar Színiakadémia, a Keleti István Művészeti Iskola, a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés és a Freeszfe Egyesület.

A Szemle Plusz versenyprogramjába idén olyan különlegességeket hoztunk el színpadainkra, mint a Sepsiszentgyörgyről érkező Iráni konferencia című előadás Bocsárdi László rendezésében, amely egy megrendítő spirituális utazás a szabadság, az istenhit, a boldogság témája körül, vagy a marosvásárhelyi Az igazság gyertyái című Székely Csaba darab, amely a bözödújfalusiak történetén keresztül egy olyan közösségről mesél, ahol mindig is jól megfértek egymással az emberek, kivéve a történelemnek abban a négy évében, amikor a hatalom erőszakkal beleszólt az életükbe. Az előadás rendezője ezúttal Sebestyén Aba, aki a tavalyi Szemle Plusz programunkon a zsűri különdíját érdemelte ki. Újvidékről is vendégül látunk egy izgalmas alkotást, a Történt egyszer Újvidéken című dráma egy színház életét mutatja meg kívülről-belülről; a produkciót Urbán András rendezte. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szemlén ismét színpadunkon láthatunk néhány izgalmas vidéki előadást. A tatabányai Jászai Mari Színház társulata Szikszai Rémusz rendezővel egy feketekomédiával érkezik: a Hóhérok a világ második legismertebb angol hóhérjának dilemmáiról mesél a halálbüntetés eltörlése idején, olyan kérdéseket feszegetve, hogy vajon minden általa kivégzett halálraítélt valóban bűnös volt-e, vagy esetleg volt olyan, akit ártatlanul végzett ki? A 2023-as Szemle Plusz program legjobb előadás díját megszerző Miskolci Nemzeti Színház ismét versenybe száll, és Pintér Béla-Darvas Benedek Gyévuska című művével érkezik Budapestre, amelyben az orosz frontra induló Nyolcadik Kinizsi Pál Kerékpáros Lövészezred tagjai búcsúzkodnak szeretteiktől. Egy zenedráma korabeli slágerekkel, empátiával, humorral és nemzeti traumával, Ascher Tamás rendezésében. A Budaörsi Latinovits Színházból Alföldi Róbert főszereplésével a Liliom című előadás látható a Szemle Plusz programjában. Kovalik Balázs ritkán jön haza rendezni, ezért kihagyhatatlan élmény, hogy megnézzük, hogyan szedi darabokra és rakja össze új formában a jól ismert Molnár Ferenc történetet.

A kamaraelőadások versenyében ezúttal óriási színészi alakítások, izgalmas társadalmi kérdések, személyes sorsok versengenek egymással, így például a Milf című előadás Pető Kata és Rohonyi Barnabás kettősén keresztül egy idősebb nő-fiatalabb férfi szerelemének megítéléséről vall. Beleshetnek egy fiú őszinte felnövéstörténetébe is, a Telik egy vizsgaelőadásnak készült önadaptáció, Márfi Márkkal. Sodró Eliza Janikovszky Évát jeleníti meg a Kizárólag az utókor számára című előadásban, Bezerédi Zoltán a teremtéstörténet „cigányos” olvasatát adja elő a Cigány Mózesben, egy fiatal színésznő, Péteri Lilla Cserhalmi György rendezésében mutatkozik meg a Tizenhét hattyúkban, de a gyerekvállalás szép és egyben gyötrelmes témájával is foglalkozunk Pálos Hanna és Vizi Dávid duóján keresztül a Lélegezz című kamaraelőadásban.

Don Quijote 2024?

Büszkék vagyunk arra, hogy idei saját bemutatónk az Örkény István Színházzal együtt készül. Az [ESCAPE] A Donkihóte-projekt című Kovács D. Dániel- Závada Péter- Varga Zsófia trió által frissen jegyzett dráma egy meneküléstörténet, amelyben hősünk, akit Hajduk Károly alakít, kiutat keres magának a valóság gyötrelmei elől, de szenvedélye egyszerre ellenségévé is válik, csak ezúttal azt nem szélmalomnak, hanem videojátéknak, virtuális valóságnak hívják.

Koncertek, táncelőadások és séták a parkban

Idén nyáron a Carmen+ című kettő az egyben előadást hozza el színpadunkra a Szegedi Kortárs Balett csapata, ezúttal a Carmen és a Vadak című táncprodukció is látható lesz egy este alatt. A Duda Éva Társulat szintén egy erős nő, Frida Kahlo mexikói festő életét és művészetét dolgozza fel egy látványos alkotásban, ez lesz a Frida, az élet múzsája.

Számos zenés produkció is vendégünk lesz idén a Városmajorban: a Barabás Lőrinc Quartett Senával, Kiss Tibi és az Aranyakkord, illetve Gubik Petra először jár majd nálunk, míg Horgas Eszter, Halász Judit vagy a Kaláka már visszajáró fellépői lesznek a nyári színpadnak.

Lassan hagyomány, hogy a BudaSteppel való együttműködésünk keretében 100 év meséi címmel park – és színháztörténeti sétán, majd a programok végén színházi próbán vagy filmvetítésen vehetnek részt nézőink. Sorozatunkat szeptemberben egy rendhagyó program zárja: az Ács Dániel újságíró által vezetett sétán a XII. kerület múltjának feldolgozatlan sötét éveiről, a nyilasok rémtetteiről hallhatnak a résztvevők.