Kálid Artúr nyerte el a rangos Gedeon József Amfiteátrum-díjat

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai egyhangú döntéssel Kálid Artúr színművésznek ítélték oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat. Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – a díjat péntek este nyújtotta át Kálid Artúrnak a budapesti 6Színben a G.Ö.R.CS. előadása után, a színpadon. A díjátadás hagyományosan azt is jelzi: elindult a szabadtéri színházak szezonja. A Szabadtéri Színházak Szövetsége a napokban tartott közgyűlésén újabb intézmény felvételéről határozott, így 17-re bővült a szervezethez tartozó tagok száma. Ma ez az egyik legnagyobb színházszakmai társaság Magyarországon. 2024-ben is megrendezik a Szabadtéri Színházak Találkozóját a Kultkikötő balatoni helyszínein.

Kerekes-Katz Petra, a 6Szín társigazgatója a péntek esti G.Ö.R.CS. előadása utáni vastapsot finoman megszakítva a színpadra hívta Pócza Zoltánt, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökét, aki a közönség előtt jelentette be: a szakmai szervezet egyhangú szavazással idén Kálid Artúrnak ítélte oda a rangos Gedeon József Amfiteátrum-díjat, amelyet a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatójáról neveztek el.

Kálid Artúr meghatódva vette át a díjat, köszönetet mondott érte, és arról is szólt: Gedeon József neve fogalom a színházi szakmában, hiszen rendkívül sokat tett a szabadtéri színházak érdekében.

A 6Szín vezetése és a G.Ö.R.CS. másik két szereplője – Gáspár András és Kálloy Molnár Péter – nyilván beavatott volt a díjátadóba, amely viszont teljes meglepetésként érte Kálid Artúrt. Egyébként a G.Ö.R.CS. eddig több mint 200-szor ment, 24 éve játsszák. A mára kultikussá vált S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) előadását – amely szintén a 6Színben van műsoron – több mint 670 alkalommal játszották, s június 3-án jubilálnak: akkor lesz 30 éve, hogy bemutatták, azóta beutazták vele az országot.

Kálid Artúr rendszeresen játszik nyári színházakban. Az első szabadtéri fellépése – még főiskolásként – a Margitszigeten volt 1991-ben a Porgy és Bess előadásában. Többször szerepelt például Gyulán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Kultkikötőben, a Mézesvölgyi Nyáron, a Veres 1 Színház fesztiválján. A Kőszegi Várszínháznak eddig négy produkciójában játszott – főként Göttinger Pál rendezésében. Most készül az ötödikre: júliusban a Hyppolit, a lakáj címszerepét alakítja majd, amelyet Őze Áron rendez.

„Tíz éve vagyok szabadúszó, amióta megszűnt a Bárka Színház. Mázlim van, mert folyamatosan jó feladatok találnak meg. Nagyon jóleső érzés, hogyha valahol dolgozom, oda visszahívnak, mert szabadúszóként tulajdonképpen ez az egyetlen visszajelzésem. Illetve most a Gedeon József Amfiteátrum-díj, amely rendkívül megtisztelő”, nyilatkozta Kálid Artúr.

Pócza Zoltán (Szabadtéri Színházak Szövetsége elnöke), Gáspár András, Kálid Artúr, Gelencsér Ildikó (Kőszegi Várszínház igazgató-helyettes) és Kálloy Molnár Péter