A művészet szabaddá tesz

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre, hívogató természeti környezetben a Mézesvölgyi Nyár. Idén június 22. és augusztus 31. között, két hónapon át 23 programmal várja a közönséget a közel 1900 férőhelyes nagyszínpad, ahol prózától a zenés előadásokon át a nemzetközi sztárprodukcióig számos műfaj megfér egymás mellett. A nyolcadik évadában járó fesztivál és az azt működtető Veres 1 Színház alapító-igazgatóját, Venyige Sándort a Fidelio kérdezte a Mézesvölgyi Nyár mögött húzódó koncepcióról és az idei programkínálatról. (Részlet az interjúból.)

Milyen igényből született meg annak idején a Mézesvölgyi Nyár, a Veres 1 Színház szabadtéri fesztiválja?

2014-ben azt tapasztaltuk, hogy elég jelentős kulturális űrt töltünk be a Veres 1 Színház megjelenésével Veresegyházon. Teszteltük a közönséget, vajon lenne-e igény arra, hogy ne csak a szeptembertől májusig tartó periódusban, hanem nyáron is legyen színház. Az előzetes tapogatózások azt mutatták, hogy van rá igény. Felmértük az itteni szociokulturális közeget a település, a lakosság és a vonzáskörzet tekintetében. A veresegyházi tavak környéke az 1920-as évektől nagyon jelentős üdülőkörnyék volt. A budapesti tisztviselők olcsón jutottak telkekhez, sok nyaraló épült, amit az akkori gyerekek – ma nyugdíjasok – megörököltek. Mára már ott tartunk, hogy nagyjából kétezren kitelepülnek nyár elején, és egészen szeptember-októberig kint tartózkodnak. A környék lakosságának létszámát és összetételét feltérképezve azt tudom mondani, hogy 20 kilométeres körzetben 460 ezren laknak, míg 25 kilométeres körzetben 980 ezren. Adóerő tekintetében az ország első települései között szerepelt Veresegyház, a diplomások számában szintén dobogós hely illeti meg. Mindez nagyon erős impulzust adott ahhoz, hogy 2014-ben belevágjunk a színház, majd 2017-ben a nyári fesztivál alapításba. Ma már országos szinten jelen vagyunk az előadásainkkal. A színházi évadban a bérletes előadásokhoz kapcsolódva kommunikáljuk a Mézesvölgyi Nyár programját. Mint ahogy a Nyár alatt a Veres 1 Színház következő évadát népszerűsítjük. A nézőszámnövelés érdekében koncentrikusan, kifelé haladtunk, így sikerült távolabbi nézőket is elérni. Az első nyáron kilencezres nézőszámmal indultunk, tavaly már harminchétezernél tartottunk.

Mit változtattak, fejlesztettek az évek során?

Tavaly 24 előadással elértük a maximumot a fesztiválon, idén 23 előadásunk lesz, van, amit kétszer játsszunk. Emellett másik 35 előadással van jelen az ország különböző pontján a Veres 1 Színház, ehhez hozzájönnek még az esőnapok is a nyár folyamán. 2017-ben egy 1200 férőhelyes nézőtérrel indultunk, 2018-ban már két színpadunk volt, a nagyszínpad mellett létrehoztunk egy 460 férőhelyes kamaraszínpadot a rétegízlést kielégítő előadásoknak. A nézőterünk immár 1855 férőhelyessé bővült. A tao megszűnésével arra kényszerültünk, hogy a következő évtől megszüntessük a kis színpadot. Támogatás hiányában magunkra maradtunk, három éve nem ítél meg a kulturális kormányzat közpénzt a nyári szabadtéri fesztiválunkra.

Egyedülálló az országban, hogy egy ilyen összművészeti fesztivál kizárólag önerőből működjön.

Minek tudja be, hogy Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválja lettek? Miben kínálnak mást, újat, többet, mint a többi fesztivál?

A Mézesvölgyi Nyár egyik nagy vonzereje a végtelenül barátságos környezet. A veresegyházi termálfürdő, a Sződrákosi patak és az Öreg-tó ölelésében található a fesztivál, szinte a város közepén. A nézőket a Veresegyházi Hagyományőrzők tagjai fogadják esténként. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a közönségkapcsolatot és a kommunikációt csúcsra járatjuk. Minden levélre válaszolunk, minden bejegyzést kommentelünk, figyelembe vesszük a nézői igényeket, igyekszünk kielégíteni a komfortigényeket.

Az idei, sokrétű programból milyen produkciókat emelne ki?

Szakmailag mindenképpen kiemelném a Szibériai csárdást, a József Attila Színház egyik legjobb előadását. Bár végtelenül szórakoztató, mégsem olyan populáris, mint mondjuk a Menopauza, ami nem igényel különösebb felhajtást. Tasnádi István zenés vígjátéka rendkívül fontos dolgokról beszél, leginkább arról, hogy a reménytelenségben hogyan lehet megtalálni azt, ami az esztétikumon és a humanizmuson keresztül felszabadít. Tehát, hogy a művészet hogyan szabadít fel a totális reményvesztettségből. Egyébként a nyári színházunk idei szlogenje: „Tedd magad szabaddá!” Amikor a szabadságfaktor egy országban napról napra szűkül, legyünk nyitottak, merjük szabadnak gondolni magunkat, mert alapvetően azok vagyunk. Akkor van boldogság, elégedettség, ha szabadnak érezhetjük magunkat. A művészet mindent megtesz ennek érdekében. Visszatérve a huszonhárom idei, köztük nyolc Veres 1 Színházas előadásra, Az egérfogó nagy kedvenc. Kilenc éve mutattuk be Agatha Christie krimi klasszikusát, a századik előadás körül járunk vele. Londonban 72 éve műsoron van, heti nyolcszor játsszák. Zászlóshajónak mondanám a Szép nyári nap Neoton-musicalt, amivel június 22-én nyitjuk és augusztus 31-én zárjuk a Mézesvölgyi Nyarat. Túl azon, hogy jukebox musical, egy Rómeó és Júlia-történet, jelentős társadalmi sztorival, amelyben az 1970- es és a 2020-as évek Magyarországa sok tekintetben fedi egymást. A családi előadások közül kiemelném A padlást, a Turay Ida Színházból a Pinokkiót és az Aladdint, valamint a Pannon Várszínház A Pál utcai fiúk előadását, amit hét éve játszunk. Feke Pál a rendezője, a producere és a főszereplője az István, a király rendkívül látványos koncertszínházi változatának. Külön öröm, hogy Halász Juditot hét év után megint vendégül láthatjuk a Csiribiri koncertjével.